zaterdag 4 augustus 2007

Sneker Skutsje helden

Gisteravond stond ik even na zessen al op de Geeuwkade. Bas en Montse hadden een Sneekweekfeestje georganiseerd inclusief BBQ. En zo aten en dronken wij ons richting de opening van de Sneekweek.

Er hadden zich al de nodige mensen bij de Kolk verzameld toen de brug openging en ik achter de Waterpoortsbrug een blauwe wimpel in een mast zag. Het was de Sneker Pan met de kampioenswimpel van de SKS 2007 in top! Onder de Waterpoortbrug door liet eerst de sleper zich zien, met daar achteraan het winnende skutsje. Geweldig! Ik had de silerij die middag niet meer gevolgd, maar wist natuurlijk wel dat ze kampioen konden worden. Het voelde voor mij al zag ik de Pan op 'e meer over de meet komen.


Sleper en Pan maakten een halve draai op de Kolk en legden aan aan de kade. Voorop de hossende bemanning op de muziek van de live band. Achter op het dek Skipper Douwe Visser. De bemanning liet zich helemaal gaan. Na twee weken silen was daar de ontlading en de vreugde over het behaalde kampioenschap. Op het achterdek was ook sprake van blijdschap en ontlading, maar dit uitte zich op een andere wijze. Niet minder mooi om te aanschouwen overigens. Douwe stond als een waardig Skipper aan het roer, een autoriteit. Enerzijds zag je aan zijn ogen en houding dat hij verschrikkelijk blij was. In de hand een glas cola (met misschien een scheutje van de Weduwe) en een sigaartje tussen de vingers. Anderzijds was hij ingetogen en ging hij op gepaste wijze om met de verantwoordelijkheid voor bemanning en Skutsje. Met slechts een paar gebaren met de met glas en sigaar gevulde hand, gaf hij de directies die nodig waren om het schip aan te meren. Perfectie in eenvoud. Dit is het beeld wat je hebt van een echte Skipper die een deel is van de lange Fryske traditie van het Skutsjesillen. Gister werd geschiedenis geschreven!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hey Niels

Klasse stukje tekst!

S.