dinsdag 5 juni 2007

Passer domesticus


...........Oftewel de huismus. De stadsvogel bij uitstek!
Vorige week mochten oud Sneker Ralph S. en ik er een aantal begroeten toen wij op het terras van De Walrus een kop koffie dronken. Wij hadden ons koekje ter beschikking gesteld en dat viel bij de mussen in de smaak. In eerste instantie werd alleen van de grond gegeten, maar langzamerhand durfden een aantal ook bij ons aan tafel aan te schuiven.

Ik realiseerde mij dat ik dit een tijd niet meer gezien had. Ik herinner mij de tijd dat het Van der Wal Dumke, bij een kop koffie of thee, niet veilig was. In een onbewaakt moment durfden de mussen er met het volledige dumke vandoor te gaan. Maar misschien heb ik dit laatste erbij gedroomd en was het maar een stukje van het koekje...........waar het om gaat is dat er voor mijn gevoel in Sneek minder mussen zijn dan vroeger.

Nationaal onderzoek bevestigd mijn lokale gevoel: in de periode 1990-2002 is de populatie met 40% afgenomen. Door deze sterke afname is de huismus, ondanks een geschat aantal broedparen tussen de 500.000 en 1.000.000 paar, op de rode lijst terechtgekomen. Hiermee verdient de huismus het predikaat gevoelig (bron SOVON).

Ik trek mij het lot van de huismus (en andere Sneker stadsvogels) aan. Daarbij geeft onderzoek onder bewoners van grotere steden aan dat 92% van de ondervraagden vogels in de stad belangrijk vindt. De aanwezigheid wordt geassocieerd met o.a levendigheid, gezelligheid en woongenot. Vogels zijn vaak de eerste kennismaking van kinderen met de natuur. En specifiek voor Sneek: ze vangen een heleboel insecten. En dat kan best handig zijn nu we steeds dichter bij het water gaan wonen!

Gelukkig zijn er maatregelen te nemen om de stadvogels een handje te helpen. Dit heeft o.a te maken met het creëren van nestgelegenheid. Onze moderne huizen zijn voor een vogel niet meer binnen te dringen door het ontbreken van gaten, nisjes en spleten. Speciale (maar goedkope) neststenen of dakpannen kunnen uitkomst bieden.

Geen woorden maar daden..............deze week heb ik een gesprek met Djoke de Jong en Folkert de Boer van de Commissie Stadsontwikkeling en Milieu. Ik denk dat wij gezamenlijk mooie dingen kunnen doen voor de Sneker stadsvogels, wat mij betreft in een neo-bestuurlijke samenwerking tussen vrijwillige specialisten en de gemeente!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hé Niels

Weer een herkenbaar stukje over de huismus. Het zal je niet verbazen dat het porbleem zich ook buiten Snits voordoet. Waar coniferenhagen worden vervangen door Gamma-schuttingen en grasveldjes door bestrating. Het arme beestje krijgt het steeds moeilijker. Gelukkig heb ik (en jij volgens mij ook) de beschikking over een oud huis met voldoende 'ventilatie'. Daarnaast heb ik gelukkig een 'knap stikje grun', waar de beestjes alle ruimte hebben.

Anoniem zei

Hallo Niels, aan de Wieken in Sneek zijn heel veel huismussen !!
Weet jij ook hoe dit komt ?????
Groeten vav Anoniem.

Vnske Sm!t zei

Nelis, Mooi om met de Mosk te beginnen. Herkenbaar. Die aantallen van vroeger zie je niet meer! Niemand schud nog het tafellaken met kruimels achter in de tuin uit! De black&decker kruimeldief is de grootste bedreiging voor de mosk!
Anske,

Anoniem zei

Via de website van Henk van der Veer ben ik op deze site terecht gekomen. las natuurlijk gelijk het verhaaltje en reacties over de mus.
Elke middag om een uur of vijf, zitten er een aardig aantal mussen bij ons in de tuin te wachten... en ja hoor, na vijfen gooien wij steevast brood in de tuin... alsof ze het weten!
Ook schud ik elke avond ons tafelkleed in de tuin uit, leg de overgebleven aardappeltjes, pasta, rijst of i.d in het vogelhuisje... elke avond!
Ik kan ontzettend genieten van deze vogeltjes, denk dat iedereen een zwak heeft voor het musje. er zijn vast veel meer mensen zoals ik die wél het kleed uitschudden en aan onze "vriendjes" denken.
Het is zo'n kleine moeite.
Groetjes van Carla de Bruijn (is toeval, geen familie)