maandag 2 juli 2007

Glas in lood

Afgelopen zaterdag waren Ineke en ik in Uithuizen. Uithuizen, hoor ik u denken. Waar ligt dat? Dat ligt ongeveer 20km boven Groningen, tegen de Waddenzee.

Zoals een aantal van jullie weten, wonen Ineke en ik in een oud huis. De keuken zit nog in een aparte ruimte van het huis, los van de woonkamer. Het nadeel is alleen dat het hier wat donker is. Er zit maar één raam in de keuken en dat raam zit op het noorden. Dus nooit direct zonlicht. Nu hebben wij bedacht om in de deuren van de keuken glas in lood te zetten. Zo hopen wij wat meer licht in de keuken te brengen. En daarom waren we in Uithuizen. Want daar zit het glasatelier van oud Sneker Menno Groenveld.

Het was voor ons de eerste keer dat we in het gebied boven Groningen waren. Ik moet zeggen dat het er best mooi is. Er staan nog prachtige oude boerderijen uit de tijd dat het nog een rijk gebied was. Ik geloof dat het nu tot de armste gebieden van Nederland behoort. In Uithuizen zelf staat zelfs nog een kasteel.

De heer Groenveld en ik bleken een aantal zaken overeen te hebben. Zo zijn we beide in Drachten geboren en hebben we in Sneek gewoond of wonen we er nog. Groenveld vertelde een mooi verhaal over hoe hij vroeger ooit eens drie weken op de verkeerde school heeft gezetten. Op het oud kerkhof zaten namelijk twee scholen naast elkaar. Eén daarvan was de Eben Haetzer school. Op de eerste schooldag ging de bel en moest iedereen opstellen voor de school. Groenveld wist niet waar hij moest staan en sloot maar ergens aan in een rij. Zo zat hij drie weken op de verkeerde school voordat het werd ontdekt.

Groenveld heeft ons laten zien wat allemaal mogelijk is op het gebied van glas in lood. Uiteindelijk kwamen we er op uit om het simpel te houden: rechthoekige stukjes blank glas van circa 10 bij 15 cm. Het raam heeft een hoogte van 150 cm. Om extra stevigheid te creëren maakt groenveld gebruik van staallood. Dit is lood met een kern van staal. Zo heb je de stevigheid van staal en het mooie uiterlijk van lood.
Het glas dat gebruikt wordt is gemaakt volgens oud procédé. Hierdoor zit er een mooie wemeling in het glas. Maar het kan nog gekker: handgeblazen glas uit het voormalige oost-Duitsland. Maar helaas geen Oost-Duitse prijzen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hé,
Nijvere bij. Herinner je nog Geluk is een onverwachts spreeuwennest.Ga naar www.koepaard.nl. Maakt, restaureerd, en geeft cursussen over glas in lood ramen. Goede vakantie.
De schitterende hagedis