maandag 2 juni 2008

Embryoselectie ook voor PvdA principieel

Dit is een statement die staat en daar ben ik heel blij mee! Het gedraai van de PvdA de laatste tijd heeft mij gestoord, maar deze uitspraak maakt een hoop goed. Nu afwachten of de poot stijf blijft.

2 juni 2008 19:03 HILVERSUM - De selectie van embryo's ligt voor de PvdA net zo principieel als voor de ChristenUnie. Dat zei PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos maandag in het tv-programma EĆ©nVandaag. Volgens hem heeft de ChristenUnie "geen monopolie op principe en geweten". Bos benadrukte dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) de Tweede Kamer een "heel goede brief" had gestuurd over embryoselectie. Ze moest de brief echter intrekken onder druk van coalitiepartner ChristenUnie die fel tegenstander is van selectie op ernstige aandoeningen.

We komen nu op een interessante discussie, of eigenlijk twee. De eerste gaat over de inhoud; 'kunnen we embryoselectie ethisch toestaan?' Ik vind persoonlijk van wel, maar we moeten wel vooraf duidelijke grenzen stellen.

Maar de tweede discussie is minstens zo interessant; 'mag een politieke partij een veto uitspreken op basis van geloof'? Hoever mag geloof in Nederland doordringen in politieke besluitvorming? Voor hoeveel mensen in Nederland vormt de bijbel (nog) een gedegen afwegingskader dat past in de hedendaagse maatschappij?

Geen opmerkingen: