zondag 9 september 2007

Droge foetsjes

De aflopen dagen binne I en ik even de hort op weest. Twee nachtjes in een hotel in Bergen (N-H). Omdat we pas in de middag werden verwacht hewwen we foar de touristische route kozen. En dat betekende in ons geval al koffie bij het monument op de dijk. Ik was dear nog nooit weest, maar het was een leuke ervaring. Ik dach altiid dat het restaurant in dat torentsie sat, maar het zit d'r onder. En ut is maar klein.

Het mooiste van het restauratsie fien ik al het foto en kaart materiaal aan de wanden over het inpolderen, de aanleg van de dijk, de dijk in strenge winters, etc. Als je dat zo allemaal besien binne we ok maar een ijverig volkje. Altijd in de weer tegen het water: landwinnen, inpoldere, dieken anleggen, droogmalen, etc. Su weet ik nu dat ons Skiphol 4,5 meter onder zeeniveau leit en ook een gedeelte van Amsterdam leit onder dit niveau. Maar tegenwoordig realiseer je je dit niet meer zo. We vertrouwen op onze ingenieurs, dijken en gemalen. Suveul zelfs dat we in zuid hollan een wijk gaan bouwen in een polder diet 8 tot 9 meter onder zeeniveau leit. Binne we dan nog wel goed bezig, vraag ik mie auw?

Bij Petten hewwe we de Hondsbosche zeewering even bekeken. Een dijk van 12 meter hoog als verbinding tussen de duinen. Op de basisskoal moest ik dit altiid lere, maar ik dacht ok mar us even kieken wat dit in 't echt is. Dit voorjaar is de dijk verzwaard vanwege de steeds hevigere stormen.

Even verder op, bij Schoorl aan zee, hewwe ze het duin juist doorbroken. Su ken 't water bij springtij achter de duinen komen. Dit mut weer een positief effect hewwe op de plantsjes en vogeltjes. S'un soort expiriment doen se ok op Skylge. De laatste duinen bij de Boschplaat worden ook niet meer onderhouden: wind en water hewwen hier vrij spel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi Niels, dat snekers fan dij.
Ut wurd stadech án mear dúdelijk datst niet te eigenwiis bist om ut snekers te brúken in dyn blogje.
Wat dinkst doënst òk met an'e dichtwedstryd. Instúre foar 4 nevember loof ik. Doën! Wiets.