zaterdag 8 maart 2008

Deregulering

Een van de motto's van het huidige en de voorgaande kabinetten Balkende is deregulering. En laten we allereerst voorop stellen dat dat goed is. We hoeven geen dingen via regeltjes te regelen die zonder regels ook gewoon goed gaan.

De bouwwereld is een groep, onder leiding van Eelco Brinkman, die regelmatig het nieuws opzoekt om aan te geven dat de regels van de overheid verlammend werken op bijvoorbeeld de bouw van nieuwbouwhuizen. Ook dat is prima. Wie anders dan deze groep bouwers merken hoe de regels van de overheid uitwerken.

Vandaag viel bij mij het magazine van de Vereniging Eigen huis op de mat. Daarin lees ik een artikeltje waar de ware aard van projectontwikkelend en bouwend Nederland naar boven komt. Ja, u leest het goed. Ik heb het niet hoog op met projectontwikkelaars. Het zijn over het algemeen mensen die geld willen graaien en daarvoor de markt van het bouwen van huizen hebben gekozen. Ze hebben er niks mee, maar er is veel te graaien. En ondertussen schepen ze Nederland op met lelijke, soms kwalitatief slechte, huizen en volgedrukte nieuwbouwwijken. En is er nog niet voldoende winst gemaakt dan schromen ze ook niet om er nog een paar huizen tussen te drukken. Je moet je wel schamen als je op een feestje moet zeggen dat je projectontwikkelaar bent!

Maar wat hebben ze dan gedaan Bruijne Kiek dat jij je er over opwindt?

In het kader van de deregulering is de verplichting om bij een huis een berging te bouwen uit het bouwbesluit gehaald. Gedachte hierachter is dat de markt het zelf wel zou regelen; wie koopt er nou een huis zonder berging? Nou, door de overspannen huizenmarkt kopen mensen wel een huis zonder berging. Maar voor de prijs van een huis met berging. Die bouwers drukken dus gewoon hun kosten en verdienen geld aan deze dereguleringsslag. Schande!

Sommige regels zijn zo gek nog niet zoalang er mensen zijn die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Blijkbaar gaan ook op dit onderwerp vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand.

Geen opmerkingen: