woensdag 27 februari 2008

Theater aan de Geau

Sinds een paar weken zat ik vanmiddag weer eens in de trein met de directeur van Buro Interalphanske, de heer Anske Jarig Smit. Tijdens onze treinreizen tussen Sneek-Liwadden v.v. bespreken wij alle actuele "problemen". Vaak hebben wij niet langer dan 1 treinreis nodig om ze op te lossen. En soms is de trein nog niet eens vertrokken.

Vandaag hebben wij het gehad over............natuurlijk...........het nieuwe theater. Anske blogte laatst over een alternatieve lokatie van het theater op de plaats van het oude politiebureau. En ik moet zeggen, die zie ik ook wel zitten.

Op basis van het artikel in de LC van vorige week begrijp ik dat de gemeente het huiswerk opnieuw moet doen. Het lijkt mij dat een lokatieonderzoek hier onderdeel van uit gaat maken. Van mensen die wat dichter op het vuur zitten hoor ik andere geluiden: Vd Broek heeft zich laten inpakken en dat het huiswerk wel degelijk goed is gedaan. 't Wordt tijd dat hier enige duidelijkheid over wordt verschaft vanuit de Marktstraat. Maar laat ik eerst de Sneeker van morgen even afwachten.

Ik gebruik deze tijdelijke onduidelijkheid om deze alternatieve lokatie aan de Geau aan u te verkopen.

Net als de lokatie aan de Westersingel ligt de lokatie op loopafstand van het centrum. Dus als mensen nog een borreltje willen halen na de voorstelling dan kan dat. Ook parkeergelegenheid is ruim voor handen, zeker wanneer we op de Veemarkt nog eens onder de grond gaan. De lokatie is goed bereikbaar via de Van Giffenstraat en ligt op loopafstand van het station (moeten we de trein- en bustijden nog wel even aanpassen aan de late voorstelling). Groot voordeel met de Westersingel is dat de lokatie aan de Geau in mijn optiek minder overlast oplevert voor de buurt.

De laatste tijd is ook veel aandacht voor landmarks zoals de houtenbrug(gen) in de A7. Deze moeten de aandacht vestigen en mensen verleiden om onze stad te bezoeken. Van het nieuwe theater zouden we een watermark kunnen maken. Hoeveel mensen varen er wel niet langs en met een 11-stedentocht zetten we de stempelposten er neer zodat het theater goed in beeld komt.

Goed voorbeeld van een watermark is Sydney, ik ben er nooit geweest maar ken het theater daar wel! Qua ontwerp spreekt Nemo in Amsterdam mij aan met een openbaar dak waar mensen kunnen lezen, zonnen, etc. Bijkomend voordeel vind ik dat we zodoende niet al onze oevers volplempen met apartementen. Volgens mij hebben we daar nu wel genoeg van.

Een van de redenen van de Raad om het theater aan de Westersingel te vestigen is de relatie met het centrum van de kunsten. Tja, ik vind dit van iets minder belang. Maar of er nu 100 of 500 meter tussen zit, dat maakt volgens mij kein flaus aus.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nelis for President!

gr.

Bas

Anoniem zei

Niet gek om het oude politiebureau als alternatieve lokatie aan te dragen Niels. Maar op een niet al te grote afstand daarvan ligt de Veemarkt. Een complex waar de Gemeente maar niet weet wat er mee aan te moeten. En zoals het nu lijkt, waarschijnlijk de eerste 10 jaar óók nog niet! Wat zou je er van denken om dáár in volledige nieuwbouw het theater te realiseren?! Níet rekening behoeven te houden met bestaande bouw (politiebureau?!)cq voldoende ruimte om een theater neer te zetten dat zijn weerga (in het Noorden?)niet kent. En voldoende parkeerruimte daar waar het behoort. Ideeeeeee? Groetjes van Anoniem.