dinsdag 5 februari 2008

Links rechts

Hoe we het ook wenden of keren, mensen plaatsen elkaar graag in een hokje; sociaal, asociaal, meegaand, star, rechtlijnig, ruimdenkend, links, rechts, noem maar op. Als ik mijzelf een politiek etiketje op zou moeten plakken dan zou ik zeggen: "links van het midden". Dat ik niet altijd in dit hokje zit zal blijken uit dit blogje, waarin u kennis zult maken met de wat rechtsere kant van de Bruijne Kiek (uiteindelijk ga ik dwars door het politieke spectrum heen).

Wat is er gebeurd?
Een jongen van 19 jaar met een 'gezond' verstand besluit om een tasje van een vrouw te roven door deze uit haar auto te grissen terwijl zij stilstaat om voorrang te verlenen. De jongen probeert op zijn scooter te ontkomen. De vrouw zet met haar auto de achtervolging in en tikt de scooter aan. Jongen komt ten val tegen een boom, wordt aangereden door de auto en komt te overlijden.

Laat ik voorop stellen dat dit een zeer trieste zaak is met een verschrikkelijke afloop.

Het OM besluit deze vrouw te vervolgen. Ruim drie jaar later dient de zaak. Haar hangt een veroordeling boven het hoofd. De vrouw is op dat moment psychisch niet in staat om op de zitting te verschijnen.
Dat de familie van het slachtoffer verdriet heeft begrijp ik. En dat mag ook. Zij hebben hier ook niet voor gekozen. Maar deze vrouw ook niet! De dader heeft gekozen om deze tas te stelen en moest dit uiteindelijk met een (onevenredig) hoge prijs betalen.

En juist hier gaat het mij om: de dader heeft bewust gekozen. Hij wist dondersgoed dat dit niet binnen de kaders van de Nederlandse wetgeving past. Ik vind dat je je hierdoor ook buiten de Nederlandse kaders van rechtsbescherming begeeft. Hier loert natuurlijk het gevaar van eigen rechter, maar in deze zaak ligt het er dik bovenop dat dit mannetje een ettertje was. Het OM zou in mijn optiek deze vrouw in bescherming moeten nemen, maar dat gebeurt allerminst! Na drie jaar is deze vrouw psychisch beschadigd en wat besluit de rechtbank; De zaak wordt uitgesteld en de vrouw wordt verplicht aanwezig te zijn op de zitting in het maatschappelijk belang.

Ik wens alle betrokkenen sterkte en wijsheid toe.

Geen opmerkingen: