woensdag 14 november 2007

Goed en slecht vogelnieuws

HET SLECHTE NIEUWS

Uitgegeven: 14 november 2007 16:52

FINSTERWOLDE - De regiopolitie in Groningen stelt een onderzoek in naar de vergiftiging van een zeearend. De vogel, die in Nederland zeer zeldzaam is, werd zaterdag 3 november dood gevonden in de Carel Coenraadpolder in het Groningse Finsterwolde.
Onderzoek in een laboratorium van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij heeft inmiddels uitgewezen dat de zeearend door vergiftiging om het leven is gekomen, meldt de politie woensdag.
De zeearend is een roofvogel en met zijn vleugelspanwijdte van 2,5 meter de grootste arend van Europa. De zeearend breidt de laatste jaren zijn broedgebied vanuit Duitsland, Polen en Zweden in westelijke richting uit. De arend leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied.

HET GOEDE NIEUWS
Een van onze lezers stuurde ons een artikel uit The Times op met goed nieuws over de mus.
Nadat 30 jaar lang het aantal mussen elk jaar met rasse schreden was afgenomen, lijkt deze trend eindelijk tot een halt te zijn gekomen. In Schotland en Wales, waar de verstedelijking minder is, lijkt er zelfs -voorzichtig, voorzichtig!- dit jaar een ..toename van mussen te zijn. In de Engelse tuinen is ook de bijna verdwenen zanglijster weer te horen, een spectaculaire comeback. Ook andere stadsvogels komen heel voorzichtig terug in tuinen. Alle acties voor onze trouwe tuinvogels hebben zeker bijgedragen.
Biologen zijn ondertussen nog steeds bezig uit te zoeken waarom mussen verdwenen, ook al zijn tal van factoren al bekend. Nieuw onderzoek in Bristol toont dat een ál te goed onderhoud van huizen slecht uitpakt voor vogels. Na de opknapbeurt kan de vogel nergens meer terecht en zijn ook de hoekjes en gaatjes met torretjes en andere insecten vakkundig dichtgesmeerd. In het onderzoek bleek dat er in minder welvarende buurten, waar het opknappen van huizen zo gemakkelijk niet ging, veel meer vogels woonden. En inderdaad in Vinexwijken moeten mensen extra moeite doen om niet alleen mensen maar ook natuur een kansje te geven.

Geen opmerkingen: