Afgelopen vrijdag was ik op de Zwarteweg getuige van een bijzonder tafereeltje: een drinkende gierzwaluw!
De gierzwaluw is een prachtige vogel. Half april arriveren ze in onze stad en eind augustus trekken ze, samen met hun kids, terug naar afrika. Een tocht van enkele duizende kilometers en dat voor zo'n klein (en jong) vogeltje! Wanneer je tussen half april en eind mei de lucht in kijkt dan zie je de sikkelvormige zwarte vogels wel door het luchtruim scheren.
Bijzonder om te noemen is dat de gierzwaluw eigenlijk alles in de lucht doet. Zelfs slapen. De gierzwaluw laat zich een aantal seconden naar beneden vallen en doet dan een slaapje.
Ieder jaar biedt ons oude dak in de Schoolstraat onderdak aan een paar gierzwaluwpaartjes. Twee paar dit jaar. Op zolder hoor ik ze met hun onderontwikkelde pootjes over het dakbeschot kruipen. Van buitenaf is het moeilijk te zien, want ze vliegen met een hoge snelheid zo onder de pannen.
Het zien van een drinkende gierzwaluw is in die zin bijzonder, omdat het vliegensvlug gaat. De gierzwaluw vliegt over het water en neemt op hoge snelheid een slokje. De pootjes zijn zo onderontwikkeld dat ze er niet fatsoenlijk op kunnen zitten om te drinken.
Marc Guyt heeft bovenstaande prachtige foto gemaakt en hij vond het goed dat ik deze gebruikte voor mijn logje. Dank je wel Marc. Ik ken je niet, maar weet wel dat je een geduldig iemand moet zijn.